Dodávatelia el. energií znižujú návratnosť vašich FV projektov

 Na blogu "hodnota" sa venujem šetreniu hlavne el energie, fotovoltika, je skvelá možnosť ako znížiť platbu za elektrinu a teplo. Stavba elektrárne na vlastnom dome nieje lacná záležitosť, preto je neetické "meniť dohody" na ľudoch ktorí investovali do zelenej energie , kde je návratnosť niekedy viac ako 10 rokov.

Magna zverejnila energia odovzdaná do požičovňe energie sa nebude vzťahovať na časť tarifu 

"obmedzuje sa možnosť vrátenia elektriny v rannej a večernej špičke (6:00 - 9:00 a 19:00 - 22:00). Dôvodom obmedzenia je extrémny nárast cien elektriny v týchto hodinách"

To znamená že aj keď dodám viac energie stále mi bude naúčtovaná plná sadzba v čase keď elektrinu najviac potrebujem navyše podľa ceníka je to najdrahšia energia ktorá prejaví na Faktúre.


ZSE ide na to potichu žiadne vyhlásenia len príde vyúčtovanie a niečo tu nesedí.


Za rok 2021 započítali energiu ktorú som odovzdal aj v roku 2022  

napríklad 300 kWh som odovzdal za obdobie v roku 2021 a  374 kWh som odovzdal 2022 v tomto roku elektrina zdražela na 0.0705€ , všetku moju energiu odovzdanú vo virtuálnej batérii  dali spolu do roku 2021 za  0,0529€.

U mna je to par drobných € ,pri 4000€ kwh je to cca 70€ uvidím ako sa ZSE zachovajú ak cena elektriny bude klesať.


Oplatí sa Fotovoltika ?

Zatial áno mať na streche vlastnú elektráreň sa v budúcnosti zíde, zrejme bude nedostatok energie , najbližšie roky lacnej energie sú preč.
Pri konštrukcii zvoľte menič ktorý podporuje batériu ale dokáže ísť bez nej, potom záleží na dodávateľoch el. energie je možné všetko , zmena tarifov,presunutie v tarifikácii , možno nás čaká uznanie len polovice či odpojenie od VB (samozrejme až potom čo dodáme el energiu.)

Situáciu budem sledovať  článok aktualizujem 
Viac o FV:


Do komentárov môžete písať vaše skúsnesti s FV systemami a  dodávateľmi energií.
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syslenie skúsenosti 365 banka

Fio 2% sporenie skúsenosti

Standby odber elektriny domácnosti